Krem z pieczonej papryki przygotowuję w kilku wariantach; ze świeżych, upieczonych razem z papryką pomidorów lub też z pomidorów w puszce, jeśli mam mniej czasu. Przygotowuję krem w wersji pikantnej oraz łagodniejszej. Najlepszy dla mnie na dzisiaj jest krem paprykowy z pieczonymi pomidorami łagodny, o pięknym, intensywnym, czerwono-pomarańczowym kolorze, łagodny żeby nacieszyć się smakiem papryki…Kremowa zupa świetnie pasuje na kolację i może być ostatnim posiłkiem, jeśli nie chcemy jeść zbyt wiele wieczorem. Bardzo lubię ostatnio.
Składniki dla 4-6 osób:
Papryka słodka – 4 szt.
Pomidory świeźe – 5-6 szt. średniej wielkości (ewentualnie całe lub krojone w puszce 400g)
Cebula – 1-2 szt
Czosnek – 4-6 ząbków
Sól – 2-3 łyżeczki do smaku
Slodka papryka 1/2 łyżeczki, bazylia świeża lub suszona 1-2 łyżeczki ewentualnie przyprawa do bruschetty, pieprz kolorowy do smaku.
Bulion do rozcieńczenia ewentualnie 1-2 łyżki stołowe suszonej włoszczyzny i przegotowana woda (750-1000 ml).
Dodatkowo:
grzanki czosnkowe, parmezan, zielenina
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Papryki umyj, przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne i rozłóż na blasze wysmarowanej oliwą, odwrócone skórką do góry.
Pomidory umyj, osusz, przekrój na pół i ulóż obok papryki miąższem do góry.
Warzywa skrop delikatnie oliwą i piecz ok. 40 minut, papryki mogą nawet nabrać nieładnego, przypalonego koloru. Na blasze do pieczenia obok pomidorów i papryki ułóż również nieobrany czosnek.
Jeśli nie masz gotowego bulionu, zagotuj suszoną włoszczyznę w ok. 250 ml wody i gotuj na niewielkim ogniu kilka-kilkanaście minut.
Po upieczeniu włóż papryki do szczelnego pojemnika lub plastikowej torebki na ok. 15 minut, a potem uzbrój się w cierpliwość i usuń jak najdokładniej skórkę.
Jak pomidory odrobinę przestygną łyżką stołową wybierz jak najdokładniej miąźsz z upieczonych pomidorów, czasem skórka sama odchodzi z łatwością.
W międzyczasie zeszklij na oliwie posiekaną w kostkę cebulę, dodaj pod koniec słodką paprykę w proszku, bazylię lub przyprawę do bruschetty, przeciśnięte przez praskę nieobrane, ale upieczone ząbki zosnku, pozbawione skórek pomidory lub pomidory w puszce, a po chwili pokrojoną na mniejsze kawałki pieczoną paprykę bez skórki.
Duś chwilę całość na wolnym ogniu (5-6 minut), dodaj ewentualnie zagotowaną suszoną włoszczyznę, następnie zblenduj wszystko na krem, rozcieńcz przegotowaną wodą lub bulionem do odpowiedniej gęstości (dolej stopniowo 3-4 kubki po ok. 250 ml, lepiej mniej niż więcej gdyż zawsze póżniej można zupę rozcieńczyć).
Pogotuj kilka minut, następnie dopraw solą, pieprzem i podawaj z grzankami czosnkowymi, startym parmezanem i zieleniną.
Dodatkowe wskazówki:
Przepis na pyszne grzanki znajdziesz tutaj.
Podobnie moźesz przygotować krem z samej papryki lub samych pomidorów.
Paprykę możesz również umyć, osuszyć, nasmarować oliwą, piec w całości, a oczyścić z pestek dopiero po upieczeniu. Ten sposób jest dobry jeśli trzeba upiec więcej papryk i nie mieszczą się w brytfannie.
Moźna połowę papryk zastąpić paprykami źołtymi.
Oczywiście do cebuli można dodać posiekaną małą papryczkę chili i przygotować krem paprykowo-pomidorowy w wersji pikantnej.
Ewentualnie zupę możesz przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek z pomidorów,
Dodaj komentarz