Bułeczki orkiszowe

wpis w: Inne, Przekąski i dodatki, Śniadania | 0

Zwykle znajdujesz tu szybkie i łatwe rzeczy do przygotowania, nie wymagające wiele czasu, a jedynie trochę uważności. Dzisiaj będzie wyjątek. Z miesiąca na miesiąc zaczynam mieć coraz większy szacunek dla własnego pieczywa. Widzę, że ciasto zwykle potrzebuje więcej czasu i jeśli mu go damy odwdzięczy się nam. Rok temu nie przypuszczałam, że kiedyś regularnie będę mieć własnoręcznie upieczone pieczywo na stole. Dzisiaj jest to już dość naturalne. Nie ma pieczywa w domu – szybko zagniatam ciasto. Orkiszowe bułeczki śniadaniowe piekłam kilkanaście razy jak nie więcej. Upiekłam je na wiele różnych sposobów; z różnych mąk, mieszanych w różnych proporcjach. Doszłam do przepisu, który najbardziej mi odpowiada i na razie jest moim ulubionym. Co więcej, mam coraz większą przyjemność w ręcznym wyrabianiu ciasta, choć mam urządzenia, które za mnie to zrobią szybciej. Jeszcze większą przyjemność mam w formowaniu bułeczek różnego kształtu, posypywaniu i czekaniu co z tego wyjdzie po upieczeniu. Widzę też jak moi domownicy reagują i komentują moje wypieki i ile im sprawiam przyjemności.  Wartością dodaną jest jeszcze zapach w domu…Zapraszam po przepis i jednocześnie zachęcam do własnych poszukiwań. Bułeczki orkiszowe!

Orkiszowe bułeczki Mamucie_Przysmaki_blog-0037 Mamucie_Przysmaki_blog-0110

Składniki na 8-12 szt.:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 – 100 g*
Mąka orkiszowa jasna typ 500 lub 720 – 400 g
Otręby orkiszowe lub dowolne – 2 łyżki (opcjonalnie)
Sól – 1 łyżeczka
Miód lub cukier – 2 płaskie łyżeczki
Miękkie masło, ewentualnie rozpuszczone i ostudzone – 1 czubata łyżka
Jajo – 1 szt. oraz dodatkowo do posmarowania z wierzchu
Woda – 1/2 kubka o pojemności ok. 250 ml
Mleko – 1/2 kubka o pojemności ok. 250 ml
Nasiona do posypania – mak, sezam, płatki orkiszowe, siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika (do wyboru)

Rozczyn:
Drożdże suszone – 2 łyżeczki
Ciepłe mleko – 3 łyżki stołowe
Mąka – łyżeczka
Cukier – szczypta

Połącz składniki rozczynu i odstaw aż drożdże „ruszą”.

W międzyczasie przygotuj i połącz w misce wszystkie pozostałe składniki. Najlepiej żeby były wcześniej wyjęte z lodówki i miały temperaturę pokojową. Mleko powinno być letnie. Obie mąki i otręby wymieszaj z solą, dodaj miód, jajo, miękkie masło, a na koniec ciepłe mleko oraz aktywny rozczyn.

Wymieszaj składniki, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, czy końcówek miksera.

Po dokładnym wyrobieniu ciasta, najlepiej przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę/póltorej do wyrośnięcia. ** Jeśli jednak nie masz na to czasu, to możesz od razu podzielić je na 8 lub 12 części i uformować ulubionego kształtu bułki – o ile konsystencja ciasta na to pozwoli, poniewaź mąki bywają różne, a i teź czasem może nam się dodać czegoś więcej.

Przykładowe kształty:
– Jeśli ciasto jest wystarczająco gęste możesz uformować ok. 30 cm walec, Chwycić w połowie i zapleść (zawinąć) wokół siebie dwa końce w spiralę, a następnie zlepić je w obwarzanek.

- Tępą krawędzią noża natnij wierzch bułki na krzyż.

- Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i nie daje się formować, następnym razem możesz dać mniej mleka i wody, a teraz uformuj kulki, brzegi podwijaj pod spód i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. pół godziny (mają wyraźnie zwiększyć objętość). Jeśli bardzo Ci się spieszy, możesz oczywiście pominąć ten etap.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Wierzch bułeczek posmaruj jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka, a następnie posyp ulubioną posypką.

Bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż się ładnie zarumienią.

* Jeśli masz ziarno orkiszu lub płatki orkiszowe moźesz je zmielić np. w młynku do kawy i uźyć zamiast mąki pełnoziarnistej.

**Uwaga! Jeśli nie dasz bułeczkom czasu na wyrośnięcie, wyjdą i też będą cieszyć, ale będą raczej suche. Kiedy jednak brakuje czasu i pieczywa, a  chcesz je podać na śniadanie – lepsze będą nieco suche niż wcale. Zwłaszcza, że i tak bardzo szybko znikają.

Print Friendly

Zostaw Komentarz