Sałatka z ciecierzycy i świeżych warzyw

wpis w: Dania główne, Inne, Na wynos, Obiady, Sałatki | 2

Uwielbiam szybkie i łatwe dania, które można podać na wiele sposobów. Kiedy koleżanka pożyczyła mi książkę „Jerozolima”, Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi, od pierwszego wejrzenia zakochałam się w jej propozycjach. Dzisiejsza sałatka z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw pochodzi właśnie z tej książki i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły w charakterze zdrowego obiadu.

Przygotowując to danie po raz pierwszy, byłam przekonana, że mam wszystko to co potrzeba, w trakcie jednak okazało się, że zabrakło tego i owego składnika, stąd musiałam dokonać kilku zmian. Po pewnym czasie zrobiłam sałatkę ponownie, już dokładnie według przepisu z ksiązki, ale doszłam do wniosku, że moja wariacja jest również bardzo smaczna i praktyczna, tak więc od niej zaczynam. Na wszelki wypadek podaję w nawiasach ilości składników wg oryginalnego przepisu.

image

Składniki dla ok. 4 osób:
Ciecierzyca – 1 puszka (oryginalnie 100 g suchej cieciorki, namoczonej 12 h w wodzie z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, a następnie odcedzonej i ugotowanej do miękkości w świeżej wodzie).
Cukinia – 1 szt wielkości ogórka (oryginalnie 2 małe ogórki 280 g)
Pomidory – 2 szt duże (500 g)
Cebula czerwona mała – 1 szt
Papryka czerwona – 1 szt
Liście kolendry – garść (20 g) – super jeśli są, tu ich  brak
Natka pietruszki – 1/2 pęczka (15 g)
Rzodkiewka – pęczek (240 g) – tu brak
Oliwa do ciecierzycy – łyżka stołowa (15ml)

Sos do sałatki:
Oliwa – 75 ml
Skórka otarta z 1 cytryny
Sok z 1/2 cytryny (2 łyżki stołowe)
Ocet balsamiczny – 1i1/2 łyżki stołowej (oryginalnie ocet sherry)
Czosnek – 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
Cukier – 1 łyżeczka
Sol, pieprz do smaku

Przyprawy zmielone do ciecierzycy:
Kardamon  – 1 łyżeczka
Ziele angielskie – 1/2 łyżeczki
Kumin  – 1 łyżeczka
Sól – 1/4 łyżeczki (ostrożnie!)

Wszystkie warzywa (tu cukinię, paprykę, pomidory i cebulę) pokrój w kostkę ok. 1.5 cm. Natkę pietruszki oraz kolendrę posiekaj. Tu w pierwszej wersji kolendry brak. Przygotuj sos w szczelnie zamykanym pojemniczku, wstrząśnij kilka razy i polej nim pokrojone warzywa.

Ciecierzycę ugotowaną lub gotową z puszki odcedź i wymieszaj z mieszanką zmielonych przypraw (ja ucierałam przyprawy w moździerzu), tak aby przyprawy pokryły wszystkie ziarna.  Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć ciecierzycę z przyprawami. Podsmaż lekko ciecierzycę 2-5 minut, potrząsając co jakis czas patelnią, aby ziarna się nie przypaliły.

Wyłóż świeże warzywa na talerze, a na środek połóż jeszcze ciepłą ciecierzycę w przyprawach.

Zaletą mojej wariacji i obecność cukinii jest to, że pokrojone warzywa można również podać na ciepło, choć oryginalnie oczywiście są podawane na zimno. W obu przypadkach ich smak podkreślony słodko-kwaśnym sosem, świetnie kontrastuje z mocno przyprawioną ciepłą cieciorką, w której dominuje kumin.

image

Wymyśliłam jeszcze bardziej obiadowy wariant sałatki – z dodatkiem pieczonego łososia. Filet doprawiony solą i pieprzem zawiń w folię aluminiową i upiecz  w 180 stopniach – ok. 30 minut. Upieczoną rybę rozrzuć widelcem na powierzchni sałatki.

image

Sałatka z ciecierzycy i świeżych warzyw wykonana dokładnie wg przepisu z ksiąźki, jedynie bez octu sherry, którą podobnie jak wariant I  z powodzeniem można zabrać w pojemniczku jako obiad do pracy, zwłaszcza jesli nie ma możliwości podgrzania go.

image
P.S.

Obecność kardamonu nie uważam za bezwzględnie konieczną. Już sam kumin nadaje cieciorce inny smak.

Uwaga! Nie wszystkim kumin smakuje.

Sałatkę  ze świeżych warzyw bez ciecierzycy można wykorzystać jako niezależny dodatek do innych dań.

Świetnym dodatkiem do sałatki może być hummus oraz chlebek palestyński, choć tu akurat jest indyjski:-))

Print Friendly

2 Odpowiedzi

  1. Dokładnie! Tak, ciecierzyca z powodzeniem moźe zastąpić groszek i już mamy nową kombinację sałatki wielowarzywnej:-)

  2. Małgorzata

    Robię podobną sałatkę, tylko dodaję trochę majonezu :) ciecierzyca jest super i można ją łączyć z różnymi składnikami… :)

Zostaw Komentarz