Krem z kukurydzy

wpis w: Obiady, Zupy | 0

O kremowej zupie kukurydzianej powiedziała mi koleżanka. Kiedy spotkałyśmy się na kawie, spojrzała na menu i przypomniała jak kiedyś miała trudny dzień, zamówiła sobie talerz ciepłej zupy w barze i poczuła się znacznie, znacznie lepiej. Zaciekawiona jej opowieścią, krem z kukurydzy zamówiłam wtedy i ja, a potem jego smak spróbowałam odtworzyć w domu.

Zupy odkryłam na nowo pod koniec zeszłego lata. Obiecałam sobie, że będę gotować ich więcej. Okazało się, że nawet je lubię i moi domownicy też. Bardzo kojarzą mi się z rodziną, troską i dbałością o zdrowie. A najważniejsze, że zwykle tak niewiele trzeba…

Krem z kukurydzy bez ostrych przypraw ma niezwykle delikatny smak. Przywołuje u mnie smaki dzieciństwa i kaszkę kukurydzianą, którą gotowała mi mama. W wersji łagodnej,  może posmakować  małym niejadkom, a z dodatkiem pikantnych i aromatycznych przypraw – wspaniale sprawdzi się na obiad z rodziną czy przyjaciółmi. Najważniejsze aby mieć bulion, kukurydzę i 15 minut…

W krotkim czasie powstaje zupa, której kolor wpisuje się w zbliżające się Święta Wielkanocne. Chociaż tradycyjnego żurku nie zastąpi, to może wzbogacić świąteczne smaki.

Krem z kukurydzy IMG_6414 IMG_6415

Składniki dla 4 osób:

Kukurydza konserwowa – 3 puszki
Bulion drobiowy lub warzywny – ok. 600 ml
Oliwa z oliwek – 1-2 łyżki
Cebula – 1 szt.
Czosnek – 2-3 ząbki
Sól, pieprz świeżo zmielony, kurkuma i zmielony kumin (opcjonalnie) – do smaku lub po 1/2 łyżeczki
Świeża papryczka chilli oraz płatki chili dla smaku i ozdoby – symbolicznie i tylko w wersji pikantnej
Rzeżucha, dowolne kiełki lub natka pietruszki do posypania

Dodatkowo:
w wersji niewegetariańskiej ugotowane lub wędzone mięso z kurczaka lub indyka – ok. 100g

Cebulę posiekaj i zeszklij wolno (5-6 minut) na lekko rozgrzanej oliwie, pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przypalić.

Po około minucie dodaj odsączoną kukurydzę oraz przyprawy; kurkumę i kumin, jeśli używasz. Możesz zostawić łyżkę kukurydzy na później.

Podlej całość bulionem i zagotuj. Następnie po ok. 5 minutach gotowania na wolnym ogniu zmiksuj dokładnie na kremową masę.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj gorącą, posypaną płatkami chili, kukurydzą oraz ściętą rzeżuchą. Możesz również dodać do zupy kilka pasem ugotowanego lub wędzonego kurczaka.

Smacznego!

Print Friendly

Zostaw Komentarz