Zupa jarzynowa z soczewicą

wpis w: Obiady, Zupy | 0

Stęskniłam się za zupami. W miesiącach letnich zwykle na długo o nich zapominam. Teraz jednak, kiedy dni robią się coraz chłodniejsze zupy stają się nieocenione. Odżywcze i rozgrzewające są wspaniałym początkiem, a zarazem dopełnieniem obiadu. Łatwe do odgrzania, mogą zaspokoić pierwszy głód po powrocie do domu. Zupy są również świetnym sposobem na wilczy głód przed obiadem. Dzięki nim zamiast myszkować po szafkach i wyjadać coś przypadkowego można skupić się na smaku warzyw, rozgrzać i zyskać dobre samopoczucie zamiast wyrzutów sumienia z powodu niepotrzebnie zjedzonych kalorii.

Zupę jarzynową z soczewicą moźesz przygotować w większej ilości i mieć do odgrzania na dwa dni. Bogata w warzywa, doprawiona ziołami jest niezwykle aromatyczna. Moi domownicy ją bardzo lubią, a najbardziej w wersji pikantnej, z chilli lub cayenne, która jest mocno rozgrzewająca.

Minestrone

Zupa jarzynowa

Cebula – 1 sztuka
Kalarepa  – 1 sztuka
Czosnek – 2-3 ząbki
Papryczka peperoni lub chilli – 1 szt. (tylko w wersji pikantnej)
Marchew – 2-4 szt. zależnie od wielkości
Fasola mamut lub szparagowa – 2-3 garście, ok. 250 g, można mieszać rodzaje i kolory
Soczewica – ok. 1/2 kubka
Pulpa pomidorowa lub pomidory krojone w puszce  –  ok. 100-150 ml
Sól – 3/4 łyżki
Oliwa – 1-2 łyżki
Masło – łyżeczka
Ulubione zioła i przyprawy np. kilka listków świeżego lubczyku lub 1-2 łyżeczki suszonego, 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego, słodka papryka 1/2 łyżeczki, szczypta chili lub pieprzy cayenne (opcjonalnie), kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

Kalarepkę i marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę ok. 1.5 x1.5 cm. Czosnek lrzeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli lub peperoni oczyść z pestek i pokroj drobniutko. Cebulę posiekaj w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie z dodatkiem odrobiny masła. Pod koniec dodaj do cebuli przeciśnięty  czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli lub peperoni. Mieszając, po kilkunastu sekundach dodaj pokrojone wcześniej warzywa; marchewkę i kalarepkę, a następnie duś je najlepiej pod przykryciem około 5 minut, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliły. Podłej je ewentualnie odrobiną wody.

W międzyczasie zagotuj ok. 1.5 l wody.
Umyj, oczyść i pokrój fasolę na kawałki długości ok. 3-4 cm.

Uduszone warzywa przełóż do garnka i zalej ok. 1.5 litra gorącej, przegotowanej wody. Dorzuć pokrojoną fasolę oraz wypłukaną soczewicę. Dopraw całość lekko do smaku solą, dorzuć zioła i gotuj około 15-20 minut, aź fasola i soczewica będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodaj pulpę pomidorową i gotuj całość jeszcze kilka minut. Dopraw ewentualnie do smaku  solą, pieprzem i chili.

Podawaj zupę z dodatkiem kilku kropel oliwy, posypanę duźą ilością posiekanej natki pietruszki lub kolendry. Świeży, otarty tymianek rownież jest miłe widziany.

Smacznego!

Dodatkowe uwagi:
Skład i proporcje warzyw moźesz zmieniać wg uznania.

Zupa jarzynowa jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru warzyw. Tu na przykład pod koniec nadprogramowo dorzuciłam kilka roźyczek ugotowanego wcześniej brokuła.

Print Friendly

Zostaw Komentarz