Wielkanocna baba nietradycyjna
Rozpoczęłam przygotowania do Świąt Wielkanocnych, a jak święta to oczywiście wielkanocna baba. Jest tylko jeden kłopot; ja za tradycyjną ucieraną babką wielkanocną nie przepadam…Lubię drożdzową, ale jak jest świeża, lubię włoską panettone, ale jest trochę sztucznawa…no i co ja na to poradzę? W związku z tym wymyślilam swoją własną ucieraną wielkanocną babę nietradycyjną – bo herbacianą, która smakuje mi bardzo zarówno tuż po upieczeniu, jak i drugi dzień, kiedy troszkę podeschnie i lepiej siė kroi. Można ją uszlachetnić domową konfiturą i bakaliami, i chociaż prosta jest przepyszna , dlatego z radością dzielę się przepisem.
Przepis na foremkę o średnicy ok. 22 cm:
Kubek mocnej, świeżo zaparzonej, czarnej herbaty (ciepłej)
Jaja – 2 sztuki
Cukier biały, trzcinowy lub mieszany – kubek
Mąka – 2 kubki
Masło – 3 łyżki lub olej rzepakowy 3-4 łyźki stołowe
Konfitura – 3-4 łyżki (wiśniowa, malinowa, śliwkowa – do wyboru, ale tu akurat polecam wiśniową z całymi wydrylowanymi owocami)
Soda oczyszczona – łyżeczka
Cukier wanilinowy – 1 opakowanie
Bakalie, np. rodzynki, żurawina, morele suszone, orzechy, suszone śliwki, wiśnie drylowane
Lukier:
Cukier puder – 3-4 łyżki stołowe
Sok z cytryny – kilkanaście kropli (ok. 1/4 cytryny)
Zaparzamy kubek dobrej mocnej herbaty. Jeśli herbata jest w saszetce to wrzucamy 2 sztuki na kubek wrzątku. Przykrywamy na chwilę do zaparzenia, a następnie odkrywamy do przestudzenia.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Foremkę na babkę smarujemy masłem lub natluszczamy olejem i posypujemy dokładnie bulka tartą.
Następnie ubijamy jaja z cukrem i cukrem wanilinowym (blenderem lub mikserem) na jednolitą masę, dodajemy masło lub olej i pomału wlewamy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą (!) herbatę.
Miksujemy chwilę i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Na koniec dodajemy konfiturę, w tym przypadku polecam konfiturę wiśniową. Całe wydrylowane owoce świetnie komponują się z ciastem, a konfitura dodatkowo nadaje naszej babce przyjemny kolor. Konfiturę mieszamy już łyżką, a następnie dosypujemy bakalie, morele trzeba oczywiście posiekać na mniejsze kawalki.
Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlewamy do brytfanki i pieczemy w 200 stopniach 30-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone – patyczek ma być suchy. Nie przetrzymujmy jednak ciasta dłużej niż potrzeba, jesli chcemy, aby było wilgotne w środku. Ciasto zwykle pęka, wierzch ma lekko chrupiący, co i tak właściwie nie ma znaczenia, ponieważ babkę odwracamy wyjmując z foremki. W środku ciasto jest wilgotnawe i bardzo smaczne. Kroi się lepiej na drugi dzień.
Jak babka troszkę przestygnie przygotowujemy lukier lącząc cukier puder z kilkoma – kilkunastoma kroplami soku z cytryny. Po energicznym wymieszaniu łyżką, najlepiej pędzelkiem szybko rozsmarowujemy powstaly lukier na piwierzchni babki.
Wiekanocna baba nietradycyjna gotowa. Smacznego!
WSKAZÓWKI
Jeśli nie masz nic przeciwko smakowi bergamotki, to zamiast zawykłej herbaty polecam dobrej jakości earl grey.
Nie przesadzaj z ilością bakalii bo moźe wyjść zakalec. 1-2 łyżki w zupełności wystarczą.
Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na gruzińskie ciasto herbaciane, który znalazlam na stronie OBLICZA GRUZJI
Dodaj komentarz