Wielkanocna baba nietradycyjna

wpis w: Ciasta i desery | 0

image

Wielkanocna baba nietradycyjna

Rozpoczęłam przygotowania do Świąt Wielkanocnych, a jak święta to oczywiście wielkanocna baba. Jest tylko jeden kłopot; ja za tradycyjną ucieraną babką wielkanocną nie przepadam…Lubię drożdzową, ale jak jest świeża, lubię włoską panettone, ale jest trochę sztucznawa…no i co ja na to poradzę? W związku z tym wymyślilam swoją własną ucieraną wielkanocną babę nietradycyjną – bo herbacianą, która smakuje mi bardzo zarówno tuż po upieczeniu, jak i drugi dzień, kiedy troszkę podeschnie. Można ją uszlachetnić rozmaicie konfiturami i bakaliami, dobrze się kroi tak więc z radością dzielę się przepisem.

 

image

Przepis na foremkę o średnicy ok. 22 cm:

Kubek mocnej, świeżo zaparzonej, czarnej herbaty (ciepłej)
Jaja – 2 sztuki
Cukier biały, trzcinowy lub mieszany – kubek
Mąka – 2 kubki
Masło – 3 łyżki lub olej rzepakowy 3-4 łyźki stołowe
Konfitura – 3-4 łyżki (wiśniowa, malinowa, śliwkowa – do wyboru, ale tu akurat polecam wiśniową z całymi wydrylowanymi owocami)
Soda oczyszczona – łyżeczka
Cukier wanilinowy – 1 opakowanie
Bakalie: rodzynki, żurawina, morele suszone, orzechy, suszone śliwki, wiśnie drylowane itp…

Lukier:
Cukier puder – 3-4 łyżki stołowe
Sok z cytryny – kilkanaście kropli (ok. 1/4 cytryny) 

image

Zaparzamy kubek dobrej mocnej herbaty. Jeśli herbata jest w saszetce to wrzucamy 2 sztuki na kubek wrzątku. Przykrywamy na chwilę do zaparzenia, a następnie odkrywamy do przestudzenia.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.

Foremkę na babkę smarujemy masłem lub natluszczamy olejem i posypujemy dokładnie bulka tartą.

Następnie ubijamy jaja z cukrem i cukrem wanilinowym (blenderem lub mikserem) na jednolitą masę, dodajemy masło lub olej i pomału wlewamy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą (!) herbatę.

Miksujemy chwilę i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.

Na koniec dodajemy konfiturę, w tym przypadku polecam konfiturę wiśniową. Całe wydrelowane owoce świetnie komponują się z ciastem, a konfitura dodatkowo nadaje naszej babce przyjemny kolor. Konfiturę mieszamy już łyżką, a następnie dosypujemy bakalie, morele trzeba oczywiście posiekać na mniejsze kawalki.

Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlewamy do brytfanki i pieczemy w 200 stopniach 30-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone – patyczek ma być suchy. Nie przetrzymujmy jednak ciasta dłużej niż potrzeba, jesli chcemy, aby było wilgotne w środku. Ciasto zwykle pęka, wierzch ma lekko chrupiący, co i tak właściwie nie ma znaczenia, ponieważ babkę odwracamy wyjmując z foremki. W środku ciasto jest wilgotnawe i bardzo smaczne. Kroi się lepiej na drugi dzień.

Jak babka troszkę przestygnie przygotowujemy lukier lącząc cukier puder z kilkoma – kilkunastoma kroplami soku z cytryny. Po energicznym wymieszaniu łyżką, najlepiej pędzelkiem szybko rozsmarowujemy powstaly lukier na piwierzchni babki.

Wiekanocna baba nietradycyjna gotowa. Smacznego!

image

Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na gruzińskie ciasto herbaciane, który znalazlam  na stronie OBLICZA GRUZJI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *