Wielkanoc na słodko

wpis w: Ciasta i desery, Na Święta | 0

W tym roku na Wielkanoc dużo myślenia, mniej niż zwykle działania, bywa i tak. Koncentruję się na tym co niezbędne. Nowa codzienność czasem mnie przytłacza, a długo wyczekiwana wiosna, chociaż obserwowana głównie zza szyby, wydaje mi  się piękniejsza niż zwykle. Zbieram kwitnące gałązki i szykuję sobie wiosnę na parapecie. Rosnę, kiedy widzę ile dobroci jest w ludziach, a czasem nawet nosi mnie po domu z radości.

Dużo emocji.. nowe pomysły szybko przelatują przez moją głowę, tylko zatrzymać ich jakoś na dłużej nie mogę, ale po coś tu zapisywałam inne przez lata. Pora z nich teraz skorzystać. Dlatego zebrałam poniżej 5 przepisów na ulubione słodkości, które w różnej konfiguracji zwykle pojawiały się na moim świątecznym stole. Mam nadzieję, że znajdziesz wśród nich coś dobrego dla siebie.

Od kilku lat zawsze jest u nas na Wielkanoc babka herbaciana (na zdjęciu). Bardzo ją rodzinnie lubimy, będzie więc  i w tym roku, zwłaszcza że nie potrzeba do niej drożdży. Zachęcam Cię więc do wypróbowania, bo zawsze wychodzi.  Swoją drogą, gdybym miesiąc temu wiedziała, że wkrótce drożdże staną się tak cenne kupiłabym ich  kilogram albo dwa…Ale bez drożdży też damy radę, bo przecież nie chodzi tylko o jedzenie…Szkoda tylko, że nie spotkamy się wszyscy przy stole…nawet w małym, najbliższym mi gronie.

 

 

Bardzo też zachęcam Cię do kupna kwietniowego numeru Zwierciadła (tego z Juliette Binoche na okładce). W Kuchni Zwierciadła znajdziesz przygotowane przeze mnie kompletne świąteczne menu, w tym m.in. przepis na pyszny mazurek czekoladowo-pomarańczowy. Miesięcznik można teraz zamówić bezpośrednio do domu, jest dostępny również on line, a przepisy tam są proste i łatwe, tak aby gotowaniem się ucieszyć, a nie zmęczyć.

 

A poniżej znajdziesz wielokrotnie wypróbowane przepisy,  które dawno temu zamieściłam na blogu. Moja Wielkanoc na słodko, czyli…

Ukochana pascha wielkanocna – bogaty w bakalie deser o delikatnym waniliowo-pomarańczowym smaku, do przygotowania którego potrzebny jest świeży i dobry twaróg.

Baba drożdżowa panettone, którą Włosi przygotowują na Boże Narodzenie, a dla mnie jest to baba idealna na Wielkanoc, pod warunkiem, że masz drożdże…

Wspomniana już babka herbaciana, która dzięki mocnej i dobrej jakości herbacie earl grey może mieć delikatną nutę bergamotki. Uwielbiam ją!

Najprostszy mazurek z gotowej masy kajmakowej na pysznym, kruchym spodzie – tak, czasem można sobie uprościć życie…

Orzeźwiająca i delikatna tarta cytrynowa, która dla mnie jest czymś pomiędzy delikatnym sernikiem a tartą cytrynową z lemon curd.

Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie. Koniecznie zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło!

 

Na zdjęciu włoska baba drożdżowa panettone, pyszna! A przepisy na ww słodkości są pod linkami poniżej,

Pascha wielkanocna

 

Drożdżowa panettone

Wielkanocna babka herbaciana

Mazurek wielkanocny

Tarta cytrynowa

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *