Smalec roślinny

wpis w: Inne, Przekąski i dodatki | 4

Wprawdzie nie jest to blog wegański, ani nawet wegetariański, ale kiedy zobaczyłam zdjęcie kromek chleba ze smalcem roślinnym i ogórkiem kiszonym na instagramie u Babki Lekarskiej, zrobiłam to przedziwne smarowidło jeszcze tego samego wieczoru. Intuicyjnie połączyłam składniki, doprawiłam wg swojego … Continued

Pieczona dynia ze śliwką

Kiedy kończą się śliwki jesienne przypominam sobie o śliwkach suszonych i bardzo dobrze, bo choć trzy razy bardziej kaloryczne od świeżych, to zawierają więcej dobroczynnych substancji: między innymi witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz składników mineralnych, zwłaszcza potasu, żelaza … Continued

Pomysł na śledzie

Jest słoneczny, grudniowy dzień. Wchodzę na chwilę do sklepu po śledzie. Dokładnie wiem co chcę z nich zrobić. Po chwili rozmowy z panią ekspedientką wychodzę nie tylko z zakupami, ale również z kolejnym pomysłem. Zapamiętuję składniki i z ciekawości, od … Continued

Carpaccio z buraka

Kiedy zamierzamy dużo czasu spędzić przy suto zastawionym stole, warto rozpocząć biesiadę powoli, od czegoś lekkiego. Dzisiaj proponuję coś  idealnego na dobry początek. Carpaccio z buraka, to zdrowa, pyszna i łatwa do przygotowania przystawka, którą jadłam kilka tygodni temu na … Continued

Domowe musli

Musli czy granola? Jaka jest między nimi różnica napiszę innym razem, a na dzisiaj wybieram mniej słodkie i zawierające mniej tłuszczów domowe musli. Przygotowując je starałam się, aby było jak najbardziej naturalne i zdrowe, bez dodatku cukru nawet w postaci … Continued

Masło klarowane ghee

wpis w: Inne, Przekąski i dodatki | 0

Masło klarowane (ghee) przygotowuje się przez bardzo wolne podgrzewanie masła aż wyparuje woda i oddzielą się (wypłyną na powierzchnię lub opadną na dno garnka) stałe substancje. Choć zasadniczo należy unikać smażenia, to tak oczyszczone masło jest jednym z lepszych tłuszczy, które … Continued