Crumble z rabarbarem

wpis w: Ciasta i desery | 0

Kiedy wracasz do domu z wiązką rabarbaru, masz ochotę na coś słodkiego, a nie znajdujesz nic satysfakcjonującego – crumble, które przygotowuje się niemal w kilka minut i wstawia na pół godziny do piekarnika są jednym z lepszych pomysłów.

Podejrzewam, że masło, mąka i cukier to produkty, które zazwyczaj zawsze są w domu. Moje umiłowanie słodyczy nie maleje, natomiast rozsądek nakazuje mi nie iść jedynie za chęcią zaspokojenia apetytu na słodkie. Tym razem przygotowałam więc wersję crumble nieco bardziej dietetyczną; jasną mąkę pszenną zastąpiłam płatkami orkiszowymi i niewielką ilością mąki orkiszowej razowej. Zmniejszyłam też ilość cukru i masła. Dodatkowo porcje zmniejszyłam do minimum.

Razowa, zdrowsza odmiana crumble z rabarbarem wyszła bardzo smaczna. Gdybyś miał (a) chwilowy kłopot ze składnikami, to oczywiście płatki orkiszowe można zastąpić owsianymi, mąkę razową inną dowolną mąką, a rabarbar oczywiście innymi owocami sezonowymi np. malinami, truskawkami, morelami itd.

Zaletą crumble jest to, że zawsze się udaje, w dodatku proporcjami składników można się bardzo nie przejmować. Co więcej to jest jeden z tych przepisów, w których możesz zmieniać ilości składników i opracować swoją wersję deseru taką jak lubisz, do czego bardzo cię zachęcam.

Najprostszy przepis na crumble znajdziesz TUTAJ, a poniżej wersja dietetyczna:

Crumble z rabarbarem image image

Składniki dla 3-4 osób:
Rabarbar – ok. 500 g
Płatki orkiszowe – 1/2 kubka
Mąka orkiszowa razowa – 1/4 kubka
Cukier brązowy – 1/4 kubka
Masło pokrojone w kostkę – 1/4 kostki (50 g)
Cukier puder do posypania

Nastaw piekarnik na 180-200 stopni Celsiusza.

Rabarbar umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę ok. 2cmx2cm i wrzuć na dno kokilków wypełniając je do ok. 3/4 wysokości.

Wymieszaj płatki, mąkę i cukier, dodaj pokrojone miękkie masło i rozetrzyj je w palcach z pozostałymi składnikami aż utworzą się lekko wilgotne grudki.

Posyp kruszonką owoce w kokilkach i wstaw je do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.

Podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Dodatkowe wskazówki

Jeśli bardzo lubisz słodkie, rabarbar przed nałożeniem kruszonki możesz polać odrobiną syropu daktylowego, klonowego lub miodu.

Gdyby kruszonka była bardzo sucha, możesz dodać do niej 1-2 łyżeczki miodu lub masła, ale zwykle nie jest to konieczne.

Nadmiar kruszonki można zamrozić.

Przygotowując crumble w tartownicy, wysmaruj ją masłem, wysyp bułką tartą i napełnij owocami mniej więcej do 3/4 wysokości. Zwiększ ilość płatków owsianych z 1/2 do 2/3 kubka, a pozostałych składników z 1/4 do 1/3.

Pyszne crumble można zrobić z innych owoców sezonowych np. truskawek:

 Crumble z truskawkami

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *