Krucha szarlotka cytrynowa

wpis w: Ciasta i desery | 0

 

image

Dzisiaj kwiaty, wdzięczność i życzenia wszystkiego co najlepsze dla Babci i Dziadka!

Babcia kojarzy mi się z pyszną domową kuchnią, pachnącą zupą ogórkową, placuszkami z jabłkami, które brało sie do ręki i wybiegało na podwórko, aby móc jeszcze chwilę się tam pobawić. Przypomina mi się fartuszek, perożki, leniwe kluseczki, ciasteczka maślane, pierniczki…pełne ręce roboty, a jednocześnie duża ilość czasu…dokładam jeszcze do listy pyszności kruszoną szarlotkę z jablkami.

Nektóre z w/w potraw można   zastać na Mamucich Przysmakach,  ogórkowa może byc tylko na zamówienie, pierożków raczej tu szybko nie będzie, o ciasteczkach maślanych na razie ciepło myślę natomiast krucha szarlotka cytrynowa jak najbardziej może być od razu:-)

 

image

 

Kruszona szarlotka cytrynowa

Mąka – 2.5 kubka
Cukier – 2×1/2 kubka
Masło – 1 kosta
Jaja – 3 szt
Proszek do pieczenia – 1/2 lyżeczki
Jabłka – ok. 1kg (zależnie od wielkości blaszki)

Oddzielamy białka od żółtek. Do dużej miski wsypujemy mąkę, 1/2 kubka cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło i siekamy całość nożem. Następnie ściskamy i kruszymy chwilę ręką, aby składniki połączyły się ze sobą, dodajemy żółtka i kruszymy dalej aż do połączenia się składników. Wstawiamy do lodówki na ok 1/2 godziny. Trochę więcej niż połowę ciasta kruszymy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą brytfanki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C tylko do bardzo lekkiego zarumienienia (ok 15 minut).

W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy je na tarce z szatkownicą (w cienkie plasterki), a następnie blendujemy delikatnie lub po prostu trochę kruszymy ręką. Moje jabłka nie były zbyt soczyste więc nie musiałam odlewać nadmiaru soku, a dodatkowo dodałam do masy jabłkowej otartą skórkę z umytej i wyparzonej cytryny oraz wycisnęłam sok z 1/2 cytryny. Efekt smakowy naprawdę świetny, a przy tym jabłka nie ciemnieją tak bardzo.

Zanim spod się upiecze, szybko ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajemy ok. 1/2 kubka cukru (druga porcja). Wyciągamy brytfankę, upieczony spód opruszamy bułką tartą i wykładamy masę jabłkową, a na nią porządnie ubitą pianę.i kruszymy resztę ciasta. Pieczemy kolejne 20 – 30 minut do zarumienienia się kruszonki – trzeba zaglądać do piekarnika. Wierzch ciasta po upieczeniu można dla urody popudrować. Jest pyszna, a zarazem szybka i łatwa w przygotowaniu.

 

image

 

 

Jeszcze ciepla z herbatą smakuje idealnie:-0

image

 

P.S.

– Możemy taką kruszonkę przygotować np. wieczorem, jeśli potrzebujemy mieć świeże ciasto następnego dnia.

– Możemy kruszonkę zamrozić i wykorzystać w innym czasie. Wtedy białka można wykorzystać w inny sposób a bez białek też będzie smaczne ciasto.

– Owoce można zmieniać oraz zastępować konfiturami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *