Czas na błyskawiczne placuszki, naturalnie z jabłkami:-)
Dzieci je uwielbiają, panowie też, choć może bardziej na deser…
Przepis podaję poniżej:
Mąka 1 kubek
Mleko 1/2 kubka
2 jajka
Jabłka ok. 1kg
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Mąkę, mleko i jaja miksujemy w misce na jednolitą masę. Jabłka obieramy i szatkujemy na tarce w cienkie plasterki (ewentualnie kroimy ręcznie), jeśli plastry są duże mozemy je dodatkowo posiekać nożem. Następnie dodajemy do zmiksowanej masy i całość mieszamy – tak aby jabłka były pokryte ciastem. Smażymy niewielkie placuszki z obu stron na patelni (w niezbyt dużej ilości rozgrzanego oleju) aż do zarumienienia się. Temperatura smażenia powinna być średnia aby placuszki zarumienić i pozwolić na usmażenie ich w środku, ale nie przypalić. Placuszki po usmażeniu możemy na chwilę odłożyć na papierową serwetkę do wchlonięcia nadmiaru oleju, następnie przekładamy na półmisek i pudrujemy cukrem pudrem. Moim zdaniem najlepsze są jeszcze ciepłe. Smacznego!
Placki, placuszki...pierwszy wpis - Mamucie Przysmaki
[…] https://mamucieprzysmaki.pl/przepisy/dania-glowne/placuszki-z-jablkami/ […]