Placuszki z jabłkami

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady | 1

image

Czas na błyskawiczne placuszki, naturalnie z jabłkami:-)
Dzieci je uwielbiają, panowie też, choć może bardziej na deser…
Przepis podaję poniżej:

Mąka 1 kubek
Mleko 1/2 kubka
2 jajka
Jabłka ok. 1kg
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania

Mąkę, mleko i jaja miksujemy w misce na jednolitą masę. Jabłka obieramy i szatkujemy na tarce w cienkie plasterki (ewentualnie kroimy ręcznie), jeśli plastry są duże mozemy je dodatkowo posiekać nożem. Następnie dodajemy do zmiksowanej masy i całość mieszamy – tak aby jabłka były pokryte ciastem. Smażymy niewielkie placuszki z obu stron na patelni (w niezbyt dużej ilości rozgrzanego oleju) aż do zarumienienia się. Temperatura smażenia powinna być średnia aby placuszki zarumienić i pozwolić na usmażenie ich w środku, ale nie przypalić. Placuszki po usmażeniu możemy na chwilę odłożyć na papierową serwetkę do wchlonięcia nadmiaru oleju, następnie przekładamy na półmisek i pudrujemy cukrem pudrem. Moim zdaniem najlepsze są jeszcze ciepłe. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *