Jeśli lubisz kiszone ogórki to jest duża szansa, że polubisz również kiszone buraki. Z soku możesz przygotować codzienne, wzmacniające shoty, szczególnie wartościowe o tej porze roku. Z ukiszonych burakow zaś przygotujesz wiele sałatek. Tak jak połączenie starego z nowym połączenie ukiszonego ze świeżym daje wiele możliwości i nigdy się nie znudzi. To co skusisz się? Przepis na kiszone buraki poniżej, może przydadzą się na nadchodzące święta. Sok możesz wykorzystać do zafarbowania ugotowanych i obranych jaj. Wyglądają przepięknie na świątecznym stole.
SKŁADNIKI
4 duże buraki
1 i 1/2 litra wody
25 g soli niejodowanej
3 – 4 ząbki czosnku
ok. 5 cm kawałek imbiru
POTRZEBUJESZ TAKŻE
Dużego, zakręcanego słoja p pojemności 2-3 litrów
Rękawiczek jednorazowych
WYKONANIE
Zagotuj wodę w garnku, dodaj sól, wymieszaj i pozostaw roztwór do wystudzenia.
Buraki pokrój w cząstki lub plastry i wrzuć do dużego, wyparzonego słoja o pojemności ok. 2-3 litrów.
Następnie zalej je jeszcze letnią wodą z solą, tak aby buraki były przykryte. Następnie słoik zakręć szczelnie zakrętką wyłożoną papierem do pieczenia i odwracaj codziennie do góry dnem lub kolistym ruchem, bez otwierania, wymieszaj jego zawartość. W razie potrzeby wymień co kilka dni papier zabezpieczający zakrętkę przed działaniem kwasu buraczanego.
Po około 10 -14 dniach, zależnie od temperatury w domu, buraki będą gotowe do użycia, a sok do picia.
WSKAZÓWKI
Sok z buraków można przelać do butelek i schować do lodówki, aby na bieżąco przygotowywać zdrowe, około 100 ml shoty.
U kiszone buraki, zalane sokiem, również można przechowywać w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku i na bieżąco wykorzystywać do sałatek.
Z ukiszonych w ten sposób buraków, przygotowałam kiedyś przepyszną śledziową sałatkę z gorczycą na Wielkanoc. Przepis na nią i na kilkanaście innych propozycji na świąteczny stół, znajdziesz w mojej książce z przepisami na wiosnę i lato. Książka jest dostępna w sklepie Mamucie Przysmaki.
Dodaj komentarz