Kiszone buraki

Jeśli lubisz kiszone ogórki to jest duża szansa, że polubisz również kiszone buraki. Z  soku możesz przygotować codzienne, wzmacniające shoty, szczególnie wartościowe o tej porze roku. Z ukiszonych burakow zaś przygotujesz wiele sałatek. Tak jak połączenie starego z nowym  połączenie ukiszonego ze świeżym daje wiele możliwości i nigdy się nie znudzi. To co skusisz się? Przepis na kiszone buraki poniżej,  może przydadzą się na nadchodzące święta. Sok możesz wykorzystać do zafarbowania ugotowanych i obranych jaj. Wyglądają przepięknie na świątecznym stole.

 

SKŁADNIKI

4 duże buraki

1 i 1/2 litra wody

25 g soli niejodowanej

3 – 4 ząbki czosnku

ok. 5 cm kawałek imbiru

POTRZEBUJESZ TAKŻE

Dużego, zakręcanego  słoja p pojemności 2-3 litrów

Rękawiczek jednorazowych

WYKONANIE

Zagotuj wodę w garnku, dodaj sól, wymieszaj  i pozostaw roztwór do wystudzenia.

Buraki pokrój w cząstki lub plastry i wrzuć do dużego, wyparzonego słoja o pojemności ok. 2-3 litrów.

Następnie zalej je jeszcze letnią wodą z solą,  tak aby buraki były przykryte. Następnie słoik zakręć szczelnie zakrętką wyłożoną papierem do pieczenia i odwracaj codziennie do góry dnem lub kolistym ruchem, bez otwierania, wymieszaj jego zawartość. W razie potrzeby wymień co kilka dni papier zabezpieczający zakrętkę przed działaniem kwasu buraczanego.

Po około 10 -14 dniach, zależnie od temperatury w domu, buraki będą gotowe do użycia, a sok do picia.

WSKAZÓWKI

Sok z buraków można przelać do butelek i schować do lodówki, aby na bieżąco przygotowywać zdrowe, około 100 ml shoty.

U kiszone buraki, zalane sokiem, również można przechowywać w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku i na bieżąco wykorzystywać do sałatek. 

Z ukiszonych w ten sposób buraków, przygotowałam kiedyś przepyszną śledziową sałatkę z gorczycą na Wielkanoc. Przepis na nią i na kilkanaście innych propozycji na świąteczny stół, znajdziesz w mojej książce z przepisami na wiosnę i lato. Książka jest dostępna w sklepie Mamucie Przysmaki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *