Fasolka z dynią w jednym garnku

wpis w: Kolacje, Obiady | 0

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe. które przy odrobinie koncentracji można przygotować w 25 minut. Mnie bardzo kojarzy się z wymagającym listopadem i ograniczonym czasem dziennego światła, kiedy trzeba mocno wybierać co zrobić, aby zdążyć z niego skorzystać. Wtedy fasolka z dynią w jednym garnku może się przydać w większej ilości, bo dobrze jest mieć po powrocie do domu coś sycącego, domowego do szybkiego podgrzania.

Nie obawiaj się długiej listy składników. Jeśli znasz już moje przepisy, to wiesz, że w większości są one bazą do własnych poczynań w kuchni. Fasolka i papryka ostatecznie mogą być w jednym kolorze a i przyprawy  można nieco ograniczyć, jeśli jakiegoś składnika brakuje w domu. Zwróć również uwagę, że danie może być zarówno mięsne jak i wegetariańskie. Robiłam je wielokrotnie w różnych wariantach, i akurat tę kombinację smaków i kolorów zamieszczoną w przepisie bardzo polecam.

Na zdjęciach wariant wegeteriański z fasolą i cieciorką, wprawdzie prezentuje się  mniej efektownie, ale smakuje bardzo dobrze, no ale może to dobra wiadomość, że danie z przepisu będzie się prezentować jeszcze lepiej, niż to na załączonych zdjęciach. I wyobraź sobie, że zjadasz taką solidną porcję po powrocie z jesiennego lasu… i jeszcze w towarzystwie najbliższych sercu osób. Coś wspaniałego!

SKŁADNIKI na 6-8 dużych porcji

1 dynia piżmowa wagi ok. 1 kg

3-4 łyżki oliwy

2 cebule, mogą być  białe, czerwone lub mieszane

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

4-5 ząbków czosnku

1 cukinia ok. 50 dag młoda lub wyrośnięta (poza sezonem można pominąć na korzyść dyni)

2 puszki fasoli (najlepiej białej i czerwonej)

1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie polecam świeże pomidory)

400 ml wody lub według uznania

przyprawy:

1 i 1/2 łyżeczki soli oraz dodatkowo solidna szczypta do dyni

1/2 łyżeczki pieprzu oraz dodatkowo solidna szczypta do dyni

12 świeżych listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonej szałwii

kilka gałązek świeżego majeranku oraz dodatkowo do ozdoby lub 2 łyżeczki suszonego

kilka gałązek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego

1 łyżeczka słodkiej papryki, może być również wędzona

 

OPCJONALNIE

– ok. 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy

– 1/2 łyżeczki harissy lub chilli w płatkach w wersji pikantnej

 

WYKONANIE

Nagrzej piekarnik do 220 stopni.

Dynię piżmową pokrój w ok. 2 cm plastry, usuń pestki, obierz i pokrój w kostkę o boku 2-3 cm. Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż dynię, oprósz ją solą i pieprzem, skrop oliwą i wstaw na około 10 minut do nagrzanego piekarnika.

Obierz cebulę i czosnek, oczyść papryki z pestek. Jeśli cukinia jest wyrośnięta, skórkę należy obrać i usunąć miąższ z pestkami. Cebule i papryki pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki, cukinię zaś pokrój w grubą kostkę, podobnie jak wcześniej dynię.  Jeśli dodajesz do potrawy kiełbasę obierz ją i pokrój w cienkie półplasterki.

W dużym garnku, na przykład żeliwnym,  zeszklij na oliwie cebule, dodaj kiełbasę – o ile ją dodajesz – i podduś wszystko kilka minut, do momentu aż kiełbasa lekko się przyrumieni.

Następnie dodaj papryki, plasterki czosnku, po chwili cukinię i wszystkie przyprawy: sól, pieprz, paprykę, majeranek i oregano. Podlej całość kilkoma łyżkami wody i duś na wolnym ogniu ok. 5 minut, aż papryka i cukinia nieco zmiękną i uwolnią się aromaty ziół. Wtedy dodaj odcedzone i przepłukane wodą fasolki oraz pomidory oraz przegotowaną, gorącą wodę. Pogotuj całość kilka minut co jakiś czas mieszając, a następnie dodaj upieczoną wcześniej dynię.

Delikatnie wszystko wymieszaj, przykryj i pogotuj ok. 3 minut na małym ogniu. Na koniec ostrożnie spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem, jeśli potrzeba. Podawaj z pieczywem, oliwą i świeżymi ziołami.

Więcej przepisów na dania jednogarnkowe znajdziesz na blogu Mamucie Przysmaki

Polecam również moją książkę  z przepisami na jesień, zimę i przedwiośnie.

 

WSKAZÓWKI

Część upieczonej dyni, zwłaszcza jeśli jest bardzo duża,  możesz zachować i przygotować np.  pastę do pieczywa.

Jeśli używasz świeżych pomidorów, ściągnij z nich skórkę.

Cukinię możesz pominąć lub dodać więcej dyni.

Dania zawierające strączki nie są najlżejsze, stąd obecność ziół takich jak majeranek, szałwia i oregano nie jest tu przypadkowa, gdyż wspomagaja trawienie.  Dodatkowo szałwia wspaniale komponuje się smakowo z dynią, ale jeśli jej nie masz pozostaw jedynie majeranek i oregano.

Świetnie prezentuje się to danie z dwoma rodzajami fasoli – białą i czerwoną, ale oczywiście jedną fasolę można zastąpić częściowo cieciorką, podobnie jak na zdjęciu.

Do przygotowania tego dania użyłam fasoli z puszki, dzień wcześniej możesz jednak namoczyć suchą fasolę czy cieciorkę, a następnie ją ugotować przed dodaniem do potrawy.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *