Kolorowa sałatka z kaczki i pomarańczy w cynamonowym sosie, na pocieszenie szarości za oknem, a przede wszystkim na różne okazje. Lekka, soczysta i przepyszna. Może pozostać również w wersji wegetariańskiej, wtedy na wierzch połóż kilka cienkich płatków Parmigiano lub Grana Padano. Jeśli jednak wybierzesz kaczkę, to proponuję wcześniej upiec jej więcej na obiad, a następnie 1-2 filety zostawić do sałatki. Przepis na pieczony filet z kaczki jest TUTAJ. Kaczkę można oczywiście zastąpić innym mięsem, ale smaki pieczonej kaczki, soczystej słodkowinnej pomarańczy oraz cynamonu świetnie ze sobą współgrają.
Składniki dla ok 2 osób:
Sałata rzymska – 3-4 garście posiekanej sałaty
Pomarańcza – 1/2 -1 sztuka najepiej bez pestek
Upieczony filet z kaczki – ok. 1 szt. lub w wersji wege kilka plasterków parmezanu
Granat – pestki z 1/2 szt.
Orzechy włoskie – garść uprażonych lub zwykłych
Sos:
Oliwa – 2 łyżki stołowe
Miód – 1 łyżeczka
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Ocet balsamiczny – 1 łyżka
Wykonanie:
Połącz składniki sosu, wymieszaj i pozostaw na chwilę. Sałatę rzymską umyj, osusz nieco i posiekaj. Dodaj obraną, przekrojoną wzdłuż a następnie pokrojoną w cienkie cząsteczki pomarańczę. Możesz ją również wyfiletować; zyska w smaku ale straci wtedy niestety trochę witamin.
Usuń skórkę, pokrój upieczony filet z kaczki w cienkie plasterki i dodaj do sałaty. Posyp całość prażonymi orzechami wloskimi i pestkami granatu. Na koniec polej przygotowanym wcześniej sosem. Oczywiście może to być również baza dla innych pomysłów. Moźesz dodać jeszcze na przykład rozmaite prażone pestki, grzanki oraz posiekaną zieleninę; pietruszkę lub świeżą kolendrę.
Sałatka z kaczki i pomarańczy jest świetna zarówno na lekki lunch, jak i na kolację. Może być przygotowana zarówno na przyjęcie jak i do pudełka do pracy, czy szkoły. Cieszy oko i podniebienie.
Dodaj komentarz