Kiedy zamierzamy dużo czasu spędzić przy suto zastawionym stole, warto rozpocząć biesiadę powoli, od czegoś lekkiego. Dzisiaj proponuję coś idealnego na dobry początek. Carpaccio z buraka, to zdrowa, pyszna i łatwa do przygotowania przystawka, którą jadłam kilka tygodni temu na urodzinach u Ani, mistrzyni dań na szybko i na oko. Dokładnego przepisu oczywiście nie dostałam od gospodyni, ale nie był skomplikowany i na szczęście zapamiętałam najważniejsze składniki, czyli: cieniutko pokrojone plastry pieczonego buraka, kilka kawałków wędzonego pstrąga lub innej dobrej ryby, coś zielonego oraz figa świeża lub suszona. Przepis jest prościutki, a efekt naprawdę zaskakujący. Wszystkie składniki znakomicie pasują do siebie i zaskakują smakiem. Ja się zachwyciłam i dlatego umieszczam wśród mamucich przysmaków. Moźe się przyda na nadchodzące święta Bożego Narodzenia czy inne okazje do spotkania z bliskimi. Bardzo polecam, a na koniec dodam tylko, że wielkość porcji i pozostałe dodatki można modyfikować według własnego uznania.
Składniki na jedną porcję:
Pieczony burak średniej wielkości – 1/2 szt.
Wędzony pstrąg – około 10 cm kawalek bez ości
Roszponka – garść
Natka pietruszki – gałązka do ozdoby
Starty parmezan i/lub prażone płatki migdałów – 1-2 łyżeczki
Figa – 1 szt.
Pestki granatu – łyżka stołowa (opcjonalnie)
Sos: łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, odrobina wody, maly ząbek czosnku przeciśnięty orzez praskę, szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie
Buraki zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku w temp. ok. 180 stopni (okolo 40-50 minut), zależnie od wielkości, a następnie pozostaw aż ostygną. Moźesz równieź je schłodzić w lodówce.
Suszone figi namocz w gorącej wodzie aż nieco zmiękną (ok. 15 minut,) a następnie przepołów.
Przygotuj sos oraz odpowiednią liczbę talerzy. Sos najlepiej zmiksuj lub przelej przez sitko.
Upieczonego buraka obierz ze skórki i pokrój w jak najcieńsze plastry. Najlepiej wychodzi to krajalnicą, ale szerokim obierakiem do warzyw lub nożem do sera, choć mniej wygodnie, rownież da się to zrobić.
Rozłóż na talerzach plasterki buraka, ułóż roszponkę oraz uformuj stosik z kawałków wędzonej ryby pozbawionej ości. Skrop całość sosem, najlepiej przecedzonym przez sitko lub zmiksowanym i posyp pestkami granatu, startym parmezanem lub prażonymi płatkami migdałów. Dodaj na koniec natkę pietruszki do ozdoby oraz przekrojoną figę.
Możesz użyć rownież mniejszych naszyń i zmienić ilość i dodatki według swojego uznania, tu dodalam np. łyżeczkę domowego musli z prażonymi orzechami. Smacznego!
Dodaj komentarz