Chapati, choć są indyjskimi placuszkami, mnie kojarzą się z plackami, które piekłam jako mała dziewczynka na płycie kuchennego pieca u mojej babci. Razem z kuzynami na zmianę podkradaliśmy kawałki ciasta, które babcia gniotła na pierogi lub makaron i kładliśmy na rozgrzanej do czerwoności płycie. Och jak trudno było je zdobyć!
Oczywiście chapati, zwane inaczej chlebkiem indyjskim, inaczej się przygotowuje i mają zupełnie inny, maślany smak, ale wyglądem do złudzenia przypominają mi dawną macę. Podobnie jak nasze pieczywo, dobrze pasują do wszelakich wytrawnych smarowideł, sałatek i gorących potraw zarówno z mięsem jak i bez. Zastępują sztućce – świetnie nabiera się nimi jedzoną potrawę. Są prościutkie, ale bardzo smaczne!
Składniki na 8 placuszków:
Mąka – 300 g
Sól – 2 płaskie łyżeczki (proponuję zacząć od 1 łyźeczki, może wystarczy do smaku)
Masło – 100 g
Oliwa – oryginalnie 50 g sklarowanego masła ghee
Woda – ok. 1/4 kubka
Zmieszaj mąkę z solą i rozejrzyj z masłem do osiągmięcia konsystencji okruchów chleba. Pomału dodawaj wodę. Dodaj taką ilość wody, aby wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Podziel je na osiem części i z każdej uformuj niewielki placuszek.
Placuszek posmaruj odrobiną oliwy (oryginalnie klarowanym masłem ghee), oprósz mąką i uformuj kulkę. Rozwałkuj na cieniutki placek. Oryginalnie w przepisie czynność tą jeszcze dwukrotnie się powtarza, ale ja zrobiłam ją tylko raz.
Rozgrzej patelnię (ja użyłam patelni teflonowej) i podpiekaj placki bez tłuszczu po ok. 1 minucie z każdej strony.
W tym samym czasie rozgrzej drugą patelnię, posmaruj ją pędzelkiem umoczonym w oliwie (oryginalnie ghee) i piecz ponownie placki do momentu aż staną się rumiane z obu stron. Odpowiednio wyreguluj temperaturę, aby placków nie przypalić.
Podawaj prosto z patelni jako dodatek do dań podstawowych. Ale jak wystygną również z przyjemnością można sobie taki placek podjadać nawet bez żadnych dodatków.
Piniżej kilka przykładów do czego mogłyby pasować te indyjskie placuszki. A może jakaś potrawa i taki chlebek indyjski na spotkanie z przyjaciółmi?
Cieciorka z mięsem i warzywami
Polędwiczki wieprzowe w sosie z warzywami
Przepisów na chapati jest wiele, ten pochodzi z Encyklopedii kulinarnej – kuchnia indyjska, Wydawnictwo “TLEN” 1990
P.S.
Gdyby kiedyś zabrakło w domu chleba, to już wiesz co zrobić, 1-2 placuszki na osobę to absolutne minimum:-)
Kiedyś zrobię chapati z mąki pełnoziarnistej i z samej wody, bez tłuszczu.
Dodaj komentarz