Pomysł na śledzie

Jest słoneczny, grudniowy dzień. Wchodzę na chwilę do sklepu po śledzie. Dokładnie wiem co chcę z nich zrobić. Po chwili rozmowy z panią ekspedientką wychodzę nie tylko z zakupami, ale również z kolejnym pomysłem. Zapamiętuję składniki i z ciekawości, od razu po powrocie do domu, przygotowuję. Jestem pozytywnie zaskoczona efektem. Ponieważ wraz z nadchodzącymi świętami przychodzi czas na śledzie poniżej znajdziesz kilka sposobów na ich szybkie przygotowanie w różnych wariantach. Znajdziesz tu również pyszne śledzie w pomidorach z chilli i rodzynkami, o których dowiedziałam się od miłej pani w sklepie.

IMG_3376

3 sposoby na śledzie

Podane proporcje są orientacyjne, śledź śledziowi nierówny, a waga też czasem niewiele mówi, ponieważ różnią się zalewy. Zwykle nie je się śledzi w ilościach ogromnych, więc trudno tez jest mi przewidzieć liczbę porcji.  Zachęcam Cię do eksperymentowania zgodnie ze swoim smakiem i potrzebami. Z każdego przepisu może wyjść spory, ok. litrowy słoik.

Śledzie w koperku  /sposób I/

Składniki:
Dobre śledzie – 4 szt.
Korniszony zwykłe lub z chilli – 4-6 sztuk
Kapary – 2 łyżki stołowe
Cytryna – 1-2 szt. zależnie od wielkości
Koperek – 1/2-1 pęczek
Seler naciowy – 4 łodygi
Cebula czerwona – 2 szt.
Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
Pieprz do smaku, szczypta cukru

Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę, wymień co jakiś czas wodę, a następnie osusz, pokrój w 2 cm paski i przełóż do miseczki.

Korniszony, cebulę, kapary oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę i dodaj do śledzi. Następnie dopraw całość sokiem z 1/2 cytryny oraz pieprzem i odrobiną cukru. Dodaj oliwę, posiekany koperek i obłóż pokrojonymi w ćwierć-plasterki kawałkami drugiej części cytryny.

Przełóż do wyparzonego słoika i pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin. Tak przygotowane koperkowe śledzie można przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Śledzie w śmietanie /sposób 2/

Składniki:
Dobre śledzie – 4 szt.
Jabłka – 2 – 3 szt.
Por – 1/2 -1 szt.
Śmietana lub jogurt naturalny – kubek ok. 150 ml
Musztarda francuska – 1 łyżka stołowe
Sok z cytryny do skropienia jabłka

Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę, wymień co jakiś czas wodę, a następnie osusz i pokrój w 2 cm paski.

Pora przekrój wzdłuż, umyj dokładnie i pokrój cieniutko w półtalarki lub kosteczkę. Jabłko zetrzyj na grubej tarce jarzynowej. Jeśli skórka jest miękka możesz jabłka nie obierać, bardzo ładnie wygląda. Skrop starte jabłko kilkoma kroplami soku z cytryny aby nie ciemniało.

Śmietanę lub jogurt wymieszaj z musztardą francuską i zalej nią śledzie wymieszane z jabłkiem i porem. Całość wymieszaj a następnie przełóż do wyparzonego słoika i pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.

Śledzie w pomidorach z chilli i rodzynkami /sposób 3/

Składniki:
Dobre śledzie – 4 spore szt.
Cebule – 3 duże szt.
Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
Rodzynki – 1/2 kubka
Pomidory krojone z kartonu lub z puszki – 1 opakowania ok. 400 g
Sok z cytryny – 3-4 łyżki stołowe
Szczypta chilli, szczypta soli, szczypta pieprzu do smaku

Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę, wymień co jakiś czas wodę.

Cebule obierz, pokrój w cienkie półtalarki i zeszklij powoli do miękkości na delikatnie rozgrzanej oliwie (ok. 10 minut). Mieszaj co jakiś czas i uważaj aby się nie przypaliła.

Rodzynki przelej wrzątkiem na sitku.

Dodaj pomidory pokrojone w kostkę, mogą być od razu z chilli lub klasyczne. Duś całość kolejne 5 minut.

Do uduszonej cebuli z pomidorami dodaj rodzynki oraz sok z cytryny. Dopraw całość chilli, solą i pieprzem, w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody i jeszcze chwilę potrzymaj na bardzo delikatnym ogniu, a następnie ostudź.

W międzyczasie pokrój śledzie w około 2 cm kawałki. Dodaj je do ostudzonych pomidorów, przełóż do wyparzonego słoika i pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.

Tak przygotowane śledzie w pomidorach z chilli i rodzynkami mogą stać w chłodnym miejscu kilka dni.

Smacznego!

Śledzie w pomidorach

OŚledzie w pomidorach

Print Friendly

Zostaw Komentarz