Tarta ze szparagami

wpis w: Kolacje, Na wynos, Przekąski i dodatki | 2

Ze szparagów można przygotować wiele, najczęściej podawane są zblanszowane i doprawione jedynie sosem holenderskim, ale mogą być również istotnym składnikiem zup, sałatek i wielu innych potraw. Mają dość neutralny smak i moim zdaniem wymagają zdecydowanego doprawienia.  Ostatnio przygotowałam z ich … Continued

Pastizzi

  W maju zapraszam Cię razem z Justyną Wiśniewską do naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA na pastizzi, najpopularniejszą przekąskę na Malcie i Gozo. Chrupiące “pierożki” z ciasta francuskiego, najczęściej z aromatycznym nadzieniem z sera ricotta lub pasty z zielonego groszku, są … Continued

Herbatniki św. Hildegardy

Herbatniki św. Hildegardy ponoć dodają energii i podnoszą nastrój (!). Może więc przydadzą się jako pomysł na własnoręcznie zrobiony upominek na jutrzejszy Dzień Matki…A może przydadzą się też na co dzień? W każdym razie mają coś w sobie, warto spróbować … Continued

Herbatniki gryczane

Pomyślałam o czymś małym i smacznym, co można zabrać ze sobą do kieszeni lub dać dziecku do szkoły jako przekąskę. Herbatniki gryczane wydały mi sie idealne. Grubo zmielona kasza nadaje im delikatnego gryczanego smaku a szczypta soli podkreśla słodycz. Maślane … Continued

Przepisy na dania z pokrzywy

Kto nie zna pokrzywy, prawda? Pokrzywa zwyczajna Urtica dioica (łac.), od wieków była szanowana ze względu na swoje właściwości lecznicze oraz odżywcze. Polecana jest szczególnie wiosną ze względu na znane własności oczyszczające i wzmacniające. Jest nieoceniona dla wymęczonych zimą organizmów i uważana … Continued