Masło klarowane ghee

wpis w: Inne, Przekąski i dodatki | 0

Masło klarowane (ghee) przygotowuje się przez bardzo wolne podgrzewanie masła aż wyparuje woda i oddzielą się (wypłyną na powierzchnię lub opadną na dno garnka) stałe substancje. Choć zasadniczo należy unikać smażenia, to tak oczyszczone masło jest jednym z lepszych tłuszczy, które … Continued

Kapuśniak z brukselką

wpis w: Zupy | 4

W moim rodzinnym domu kapuśniak zwykle był gotowany na żeberkach. Podawany z dużą ilością ziemniaków, choć nie był moją ulubioną zupą w dzieciństwie, to dobrze rozgrzewał i sycił, kiedy głodna i zmarznięta wracałam do domu z zabaw na śniegu. Zanim … Continued

Ciasto dyniowe

wpis w: Ciasta i desery | 0

Ostatnio dużo eksperymentowałam z dynią i poszukiwałam zdrowszej odmiany ciasta, ze zmniejszoną ilością cukru. Kilka dni temu pisalam, że zakochałam się w dyni piżmowej, tym razem więc postanowiłam wykorzystać, nieco zaniedbaną przeze mnie tej jesieni, dynię hokkaido. Cukier zastąpiłam miodem, … Continued

Ciasto czekoladowe z dynią i chilli

wpis w: Ciasta i desery, Sylwester | 0

Jeśli tylko lubisz czekoladę, dynię i chilli mam coś dla Ciebie. Przepyszne jesienne brownie, intrygujące smakiem i wyglądem. Niesamowicie wilgotne w środku, lekko pikantne, z dodatkiem odrobiny soli, która podkreśla  czekoladowy smak. Ja się zakochałam…najpierw w cieście czekoladowym, potem w … Continued

Ratatuj z batata

wpis w: Dania główne, Obiady, Sylwester | 0

Ratatuj z batata – aromatyczny i rozgrzewający gulasz wegetariański ze słodkiego ziemniaka z dodatkiem soczewicy. Jak zwykle u mnie na blogu jest to łatwe do przygotowania, sycące i pyszne danie, wprost idealne na nadchodzący wyjazdowy, pierwszolistopadowy czas. Zawiera bogactwo smaków … Continued

Śliwki pod pierzynką

wpis w: Ciasta i desery | 1

Ubiegły weekend spędziłam w Domu w Zakręcie na warsztacie pisarskim z Marią Kulą. Mieszkałam w pięknym starym, drewnianym domu z magicznym ogrodem. Trochę pisałam, rozmawiałam do późna w nocy z cudownymi ludźmi, których tu poznałam i cieszyłam się piękną jesienią. … Continued

Dynia i orkisz na śniadanie

wpis w: Przekąski i dodatki, Śniadania | 0

Jesień, deszczowy poranek, na zewnątrz jest jeszcze ciemno kiedy włączam piekarnik. Pachnącą cynamonem, świeżoupieczoną dynię piżmową jadlabym prosto z blachy. Na szczęście orkisz jest już ugotowany.  Zaczynam od najprostszego połączenia i jestem zachwycona. Moi domownicy niestety mniej, ale nie zrażam … Continued

Krem z pieczonych pomidorów

wpis w: Zupy | 0

Pamiętam czasy, kiedy gotowanie zupy zaczynało się od nastawiania mięsa na bulion. W dzieciństwie nie przepadałam za zapachem gotujących się zup i zaparowanymi szybami. Dawno już nie gotowałam zupy na wywarze mięsnym, co więcej ostatnio zaczynam gotowanie zupy od włączenia … Continued