Sałatka z jeżynami

Owoce są piękne, czasem nie mogę się na nie napatrzeć, bawi mnie układanie z nich martwych natur, stylizacja, przymiarki kadrów. Zapamiętuję obrazy robiąc zdjęcia. Czasem jednak zdjęcia nie wystarczają. Gdzieś głęboko w duszy pojawia się potrzeba malowania, oddania kolorów pędzlem. … Continued

Tabbouleh

Z sałatką tabbouleh zetknęłam się po raz pierwszy przeglądając książkę  “Jerozolima”. Nieprzypadkowo piszą o niej Ottolenghi i Tamimi, ponieważ jest ona bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Jej istotnym składnikiem jest drobna kasza – najczęściej bulgur oraz drobniutko posiekane, świeże warzywa … Continued

Domowe burgery

wpis w: Dania główne, Na wynos, Obiady | 0

Najlepsze burgery jadłam kilka lat temu w jednej z bostońskich restauracji. Nie wiem na czym polegał ich fenomen, czy faktycznie na wyjątkowości wołowiny, czy też na przemiłej atmosferze tamtego wieczoru. Być może znałabym teraz odpowiedź, gdybym wtedy nie skusiła się … Continued

Tarta ze szparagami

wpis w: Kolacje, Na wynos, Przekąski i dodatki | 2

Ze szparagów można przygotować wiele, najczęściej podawane są zblanszowane i doprawione jedynie sosem holenderskim, ale mogą być również istotnym składnikiem zup, sałatek i wielu innych potraw. Mają dość neutralny smak i moim zdaniem wymagają zdecydowanego doprawienia.  Ostatnio przygotowałam z ich … Continued

Pastizzi

  W maju zapraszam Cię razem z Justyną Wiśniewską do naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA na pastizzi, najpopularniejszą przekąskę na Malcie i Gozo. Chrupiące “pierożki” z ciasta francuskiego, najczęściej z aromatycznym nadzieniem z sera ricotta lub pasty z zielonego groszku, są … Continued