Pieczony kalafior z orzechami

Sałatka z pieczonego kalafiora powstała pod wpływem Ottlenghiego. Uwielbiam jego bliskowschodnie smaki i aromaty. Większość przygotowywanych przez niego potraw doskonale się wpisuje w moje “szybkie, ale niespieszne gotowanie”. Czerpię więc z nich wielką inspirację i odkrywam nowe smaki dobrze znanych … Continued

Sałatka z natką pietruszki

Lekka sałatka z natką pietruszki i pszenicą lub kaszą pęczak. Na pomysł tej sałatki wpadłam oglądając w świąteczny wieczór książkę “Jerozolima” Yotama Ottolenghi i wiedząc, że w lodówce mam miskę ugotowanej pszenicy, której nadmiar został po przygotowaniu wigilijnej kutii. Wprowadziłam … Continued

Śniadanie z dynią

wpis w: Na wynos, Śniadania | 0

Śniadanie z dynią Zachwycam się prostotą, powstrzymuję zachwyt aby ruszyć w dzień… Składniki dla jednej osoby: puree z pieczonej  dyni – 1 czubata łyżka stołowa (tu hokkaido) jogurt – 2-3 łyżki stołowe pestki dyni – 1 łyżka stołowa płatki owsiane … Continued

Krucha tarta brokułowa

wpis w: Kolacje, Na wynos, Przekąski i dodatki | 0

Tarta brokułowa na kruchym cieście Nie wiedziałam, że brokuły mają aż taką moc. Zawierają sulforafan, silny przeciwutleniacz o działaniu antynowowtworowym. Ponoć najlepiej blanszować świeże brokuły 3-4 minuty na parze, aby nie straciły swoich właściwości lub wkładać je na kilka minut … Continued