Szakszuka

wpis w: Przekąski i dodatki, Śniadania | 0

Szakszuka jest daniem pochodzącym z Tunezji. Zrobiła się niezwykle popularna w Izraelu i jest tam często serwowana na treściwe śniadanie lub lunch. A skąd się wzięła wśród  Mamucich Przysmaków? Po pierwsze od dłuższego czasu intrygowała mnie nazwa, po drugie chciałam … Continued

Jaja z groszkiem

wpis w: Inne, Przekąski i dodatki, Sałatki | 0

Trudno jaja z groszkiem nazwać daniem, natomiast są bardzo smacznym dodatkiem zastępującym również sałatkę. Dzisiaj pomyślałam o nich jako jednym ze sposobów na podanie jaj w czasie śniadania wielkanocnego, ale przyznam, że nie raz jaja z groszkiem uratowały sytuację, kiedy … Continued

Crostini z pastą z wątróbek

wpis w: Przekąski i dodatki, Sylwester | 0

Crostini z pastą z wątróbek drobiowych, to klasyczna przystawka podawana we Włoszech zamiennie z popularną bruschettą. Przepis dostałam od mojej nauczycielki włoskiego Małgosi, ktora z kolei dostała go od Carli, swojej włoskiej znajomej z Florencji. Przygotowywałam pastę z wątróbek kilka … Continued

Pieczone jabłka na deser

Zwykle zapominam o nich, a przecież pieczone jabłka mogą zastąpić tradycyjny deser, zwłaszcza wtedy, kiedy bardzo trudno jest całkiem odmówić sobie słodyczy. Taka mała, delikatnie słodka i zdrowa przyjemność bez poczucia winy. Świetna dla osób w każdym wieku i łatwo … Continued

Sałatka z kaszy jaglanej z kurkumą

Pomimo, że w szafce z przyprawami leżała u mnie od dawna, to całkiem niedawno zaczęłam używać regularnie kurkumy w swojej kuchni. Zaczęłam po nią sięgać częściej dzięki Babce Lekarskiej, czyli Karolinie Kochanowskiej-Piekarskiej, która w przystępny i wyważony sposób dzieli się … Continued

Ryż jaśminowy z przyprawami

wpis w: Przekąski i dodatki | 0

  W naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA, w kolejnym dniu podróży kulinarnej, razem z Justyną Wiśniewską przygotowujemy pyszny indyjski ryż. Bogaty w przyprawy i bakalie ryż jaśminowy jest niezwykle  aromatycznym i nieco odmiennym dla mnie w smaku dodatkiem do rozmaitych dań. … Continued