Pasta niby z wędzonej makreli

wpis w: Przekąski i dodatki, Śniadania | 0

Kilka dni temu wróciłam  znad morza. Po raz pierwszy w życiu byłam wiosną nad naszym Bałtykiem i jestem zachwycona. Trójmiasto piękne i różnorodne, czyste powietrze w przeciwieństwie do Krakowa  i plaża często tylko dla mnie. Morze,  budząca się po zimie przyroda … Continued

Ocet bzowy i lilakowa herbata

Na słoneczną majówkę w naturze zabrałam ze sobą dwie książki Małgorzaty Kalemby Drożdż “Jadalne kwiaty” oraz “Smakowite drzewa”. Obie zawierają mnóstwo prostych pomysłów i wskazówek do wykorzystania w kuchni, a jednocześnie zachęcają do uważności, bycia blisko natury i czerpania z … Continued

Pieczone cytrusy

Za oknem krople styczniowego deszczu zwisają z balkonowej poręczy jak przeźroczyste koraliki. Tęsknię za prawdziwą zimą. W takie szare dni ciągnie mnie do czegoś słodkiego. Po świątecznych wypiekach czuję, źe  nie może to być kolejne ciasto. Szukam w myślach jakiegoś … Continued

Ciasteczka szachownice

“W pieczeniu jest coś pierwotnego. Jakbyśmy otwarli drzwi do przeszłości. Na co dzień zazwyczaj zamknięte. To jak podróż w czasie…” przeczytałam pierwsze słowa,  przekartkowałam, zatrzymałam się na chwilę i już wiedziałam, że będzie moja… “Fika” wydana przez IKEA, zawierająca przepisy na … Continued