Bakłażanowe stosiki wegetariańskie

  Moje kolejne podejście do bakłażana. Przygotować bakłażana na wiele sposobów nie jest dla mnie problemem – doszłam już do niezłej wprawy, natomiast pokazać na zdjęciu, że jest on naprawdę smaczny to już jest wyzwanie.     Muszę przyznać, że … Continued

Sałatka ze śledzi i buraków

wpis w: Sałatki, Sylwester | 0

  Inspiracją do powstania tej sałatki były koperkowe śledzie, które poznałam na warsztatach kulinarnych u Justyny z Lemon&Lime, która nie dość, że organizuje świetne podróźe to jeszcze bardzo dobrze gotuje. Poszłam na te warsztaty w okresie przedświątecznym dość spontanicznie, jakby … Continued

Pataty z kurczakiem i lubczykiem

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady | 0

Dzisiaj będzie walentynkowa sobota ze słodkimi patatami i lubczykiem w roli głównej. Ja pataty uwielbiam;  w smaku są skrzyżowaniem dyni, marchewki i ziemniaka, robią się praktycznie same, a przyprawione rozmarynem smakują po prostu doskonale. Dodatkowo zwracam uwagę na obecność lubczyku, … Continued

Konkurs Blog Roku 2014

wpis w: Inne | 1

      Konkurs Blog Roku 2014 dla mnie już jest zakończony. Ostatecznie Mamucie Przysmaki zajęły 40 – te miejsce na 237 blogów, zgłoszonych do konkursu w kategorii kulinarne. Jak na zaledwie kilka miesięcy funkcjonowania w sieci uważam to za … Continued

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami

wpis w: Kolacje, Obiady, Sałatki | 4

  Aż się uśmiecham, bo lekka sałatka z kaszy jaglanej i kukurydzy powstała dzięki inspiracji Pani Swojego Czasu, która kilka dni temu wymyśliła – pół żartem, pół serio –  makrelę z kukurydzą na śniadanie, w/w z dodatkiem kaszki kuskus na … Continued

Ciasto herbaciane

wpis w: Ciasta i desery | 0

  W grudniu pisałam o sałatce Mchali z buraków i naszych babskich spotkaniach tematycznych. Właśnie na okoliczność spotkania gruzińskiego upiekłam kiedyś po raz pierwszy ciasto herbaciane, które tak mnie zachwyciło, że już u mnie zostało. …i choć wydaje się to … Continued

Miruna z pesto jarmużowym

wpis w: Kolacje, Obiady | 0

  Na środę proponuję lekką mirunę z dodatkiem energetycznego pesto z jarmużu. Miruna (1 szt/osobę) Cytryna (sok) Natka pietruszki (pęczek) Pomidorki koktajlowe Przyprawy: sól, pieprz Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Umytą rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, dodajemy … Continued