Fasolka z dynią w jednym garnku

wpis w: Kolacje, Obiady | 0

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe. które przy odrobinie koncentracji można przygotować w 25 minut. Mnie bardzo kojarzy się z wymagającym listopadem i ograniczonym czasem dziennego światła, kiedy trzeba mocno wybierać co zrobić, aby zdążyć z niego skorzystać. Wtedy fasolka z … Continued

Jednogarnkowy ryż z jabłkami

wpis w: Dania główne, Kolacje, Na wynos, Obiady | 0

Kiedy dzieci były małe ryż z jabłkami robiłam dość często, zwłaszcza kiedy chorowały i potrzebowałam w kilka chwil przygotować coś  lekkostrawnego i sycącego.  Potem o nim na śmierć zapomniałam i zachwyciłam się ponownie kilka lat temu, kiedy byłam na warsztatach … Continued

Pankejki gryczane z kwiatami czarnego bzu

Od kilku dni  zapach kwiatów czarnego bzu miesza się u mnie z zapachem truskawek, bzowe baldachy w tym roku wyjątkowo dorodne a truskawki słodkie jak w dzieciństwie. I chociaż sezon na nie za chwilę się skończy, to przepis na placuszki … Continued

Jukka ogrodowa na talerzu

wpis w: Kolacje, Sałatki | 0

  Chaos kontrolowany, czyli jukka ogrodowa na talerzu, może być również w wersji pikantnej. Kilka chrupiących kwiatów jukki, spora garść zielonych liści roszponki, filiżanka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki i kilka łyżek fety sałatkowej pokrojonej w kosteczkę. Jeszcze można dodać … Continued

Moja dzika tarta

Moja dzika tarta krakersowa, w stu procentach domowa, tak więc nie z gotowych krakersów. Świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno – pyszna na co dzień oraz jako przystawka na dobry początek przyjęcia. Przepis bazowy pochodzi z … Continued

Dynia faszerowana warzywami

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady | 0

  Nawet nie wiem kiedy z września zrobił się październik.  Od lat tak mam, że kiedy nadchodzi jesień czuję dziwny niepokój. Może dlatego, że jesienią się urodziłam i dotyka mnie nie tylko jesień ale i świadomość upływającego czasu?  Bardzo muszę … Continued

Trzy sposoby na szparagowe końcówki

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki, Sałatki | 2

Zawsze mi się wydają za krótkie i za drogie. Myślę o zielonych, bo za białymi szparagami nie przepadam, ale może jeszcze tylko nie nauczyłam się ich przyrządzać…Bo prawda też jest taka, że czasem nie mam na coś ochoty z przekonania, … Continued

Szparagi w maśle z chrupiącymi warzywami i ziołami

wpis w: Kolacje, Obiady, Sałatki | 0

Szparagi w maśle z chrupiącymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Bogate w witaminy i minerały, pyszne  i bardzo mało kaloryczne. Oprócz smaku lubię w zielonych szparagach to, że tak łatwo i szybko można je zamienić w szlachetne, wartościowe danie. Przypominam sobie o … Continued

Dyniowa bruschetta

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki | 0

Piżmowa, hokkaido, makaronowa żółta i zielona. W domu zrobiło się…DYNIOWO. Skuszona nazwą i pięknym ciemnozielonym kolorem skórki, cudem powstrzymuję się przed przytarganiem do domu deserowej dyni muskat. Na szczęście mam piżmową, która przypomina kształtem gruszkę i czeka na zrobienie soczystego, … Continued

Caprese z brzoskwiniami

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki, Sałatki | 0

Tą niezwykłą sałatkę odkryłam późną wiosną, kiedy przeglądałam książkę Sarah Woodward “Kuchnia francuska”. Zaciekawiona, połączyłam wtedy koktajlowe pomidory, nieco niedojrzałe brzoskwinie  – bo tylko takie były u nas dostępne i  świeże zioła – miętę i bazylię…Efekt był zaskakująco smaczny! O … Continued

Tarta ziołowa

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki | 0

Jeśli zastanawiasz się co zrobić z młodą, majową pokrzywą, która teraz ma swój najlepszy czas, to mam dla Ciebie świetną propozycję; zrób ziołową tartę! Robiłam ją w ostatnim czasie kilka razy i wszyscy, którzy ją próbowali byli zachwyceni. Szybka do … Continued

Fava

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki | 0

Sokrates ponoć zaczepiał ludzi i zadawał im pytania w taki sposób, jakby sam nie  znał na nie odpowiedzi…Stąd prawdopodobnie się wzięło “Nie udawaj Greka”…Teraz lepiej rozumiem znaczenie tych słów. Nie udawaj Greka, to również blog Ani, który, jak sama pisze, … Continued

Kasza jaglana z warzywami

wpis w: Kolacje, Na wynos, Sałatki, Śniadania | 0

Ech te śniadania, nie dość, że zwykle jest na nie mało czasu, to jeszcze każdy lubi co innego. Połowa domowników, do której i ja się zaliczam uwielbia ciepłe, zwykle słodkie, a reszta ogląda się za czymś wytrawnym, konkretnym i najchętniej … Continued

Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy

wpis w: Kolacje, Sałatki | 0

Połowa lutego za nami, mroźne dni przeplatają się z nieco cieplejszymi, wiosennymi…tak, nie mogę inaczej ich nazwać, wiosennymi. Kilka dni temu wydawało mi się, że jest środek zimy i do wiosny jeszcze daleko, ale wczoraj rano wyraźnie usłyszałam za oknem … Continued

Kaszotto gryczane

wpis w: Dania główne, Kolacje, Na wynos, Obiady | 0

Przez większą część stycznia pisałam codziennie na facebooku o jednej małej rzeczy, którą możemy zrobić dla swojego zdrowia, korzystając z tego co mamy akurat pod ręką. Tematu absolutnie nie wyczerpałam. Zamierzam do niego wracać i kontynuować już na swój prywatny … Continued

Schab ze śliwkami

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady, Sylwester | 2

Dzisiaj schab pieczony ze śliwkami – danie, które zazwyczaj wszystkim smakuje i świetnie się sprawdza, jeśli trzeba przygotować coś konkretnego dla większej liczby osób. Smakuje zarówno na obiad jak i na kolację. Można je przygotować wcześniej i tylko podgrzać przed … Continued

Pomysł na śledzie

Jest słoneczny, grudniowy dzień. Wchodzę na chwilę do sklepu po śledzie. Dokładnie wiem co chcę z nich zrobić. Po chwili rozmowy z panią ekspedientką wychodzę nie tylko z zakupami, ale również z kolejnym pomysłem. Zapamiętuję składniki i z ciekawości, od … Continued

Wytrawne galette z warzywami

Tego lata zachwyciłam się prostotą przygotowania i smakiem galette z owocami.  Kiedy nadeszła jesień pomyślałam, że zapewne można w łatwy sposób, analogicznie do słodkich i wytrawnych tart, przygotować wytrawne galette.  Nie pomyliłam się. Świeże, sezonowe warzywa są u mnie w … Continued

Sałatka z jeżynami

Owoce są piękne, czasem nie mogę się na nie napatrzeć, bawi mnie układanie z nich martwych natur, stylizacja, przymiarki kadrów. Zapamiętuję obrazy robiąc zdjęcia. Czasem jednak zdjęcia nie wystarczają. Gdzieś głęboko w duszy pojawia się potrzeba malowania, oddania kolorów pędzlem. … Continued

Tarta ze szparagami

wpis w: Kolacje, Na wynos, Przekąski i dodatki | 2

Ze szparagów można przygotować wiele, najczęściej podawane są zblanszowane i doprawione jedynie sosem holenderskim, ale mogą być również istotnym składnikiem zup, sałatek i wielu innych potraw. Mają dość neutralny smak i moim zdaniem wymagają zdecydowanego doprawienia.  Ostatnio przygotowałam z ich … Continued

Grillowane szparagi

wpis w: Kolacje, Na wynos, Obiady | 0

Maj to czas szparagów, nie da się ukryć. Gotując na co dzień dla mojej rodziny omijałam je do tej pory ponieważ wydawały mi się za drogie i małowydajne. Kilka dni temu w warzywniaku, zauważylam bardzo ładną wiązkę za przystępniejszą niż … Continued

Kurczak grillowany inaczej

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady, Sałatki | 0

Zbliża się sezon grillowy, Oottlenghi ponownie mnie zainspirował i najpierw przygotowałam kurczaka, potem zrobiłam wspaniałą sałatkę, wreszcie pomyślałam, że całość może być podana równieź na ciepło i tak powstał kurczak grillowany inaczej niź dotychczas –  danie, którego Istotnym składnikiem jest … Continued

Przepisy na dania z pokrzywy

Kto nie zna pokrzywy, prawda? Pokrzywa zwyczajna Urtica dioica (łac.), od wieków była szanowana ze względu na swoje właściwości lecznicze oraz odżywcze. Polecana jest szczególnie wiosną ze względu na znane własności oczyszczające i wzmacniające. Jest nieoceniona dla wymęczonych zimą organizmów i uważana … Continued

Racuszki z jabłkami

Dostałam jabłka, dużo jabłek. Zawsze kiedy dostaję niespodziewanie dużo jabłek i zaczynają się pojawiać na naszym stole w różnej postaci, o wiele częściej niż zwykle, przypomina mi się wierszyk, który czytałam moim dzieciom jak były małe : “Entliczek, pentliczek…”. Jeszcze … Continued

Sałatka z kaszy jaglanej z kurkumą

Pomimo, że w szafce z przyprawami leżała u mnie od dawna, to całkiem niedawno zaczęłam używać regularnie kurkumy w swojej kuchni. Zaczęłam po nią sięgać częściej dzięki Babce Lekarskiej, czyli Karolinie Kochanowskiej-Piekarskiej, która w przystępny i wyważony sposób dzieli się … Continued

Sałatka z kaczki i pomarańczy

wpis w: Kolacje, Na wynos, Sałatki, Sylwester | 0

Kolorowa sałatka z kaczki i pomarańczy w cynamonowym sosie, na pocieszenie szarości za oknem, a przede wszystkim na różne okazje. Lekka, soczysta i przepyszna. Może pozostać również w wersji wegetariańskiej, wtedy na wierzch połóż kilka cienkich płatków Parmigiano lub Grana … Continued

Krem z pieczonego buraka

wpis w: Kolacje, Obiady, Sylwester, Zupy | 6

Krem z pieczonego buraka jest moim odkryciem sprzed roku, kiedy tuż przed świętami Bożego Narodzenia zawędrowalam na warsztaty “Kulinarne podróże” Justyny z Lemon&Lime. Gęsta, kremowa zupa o pięknym kolorze i subtelnymi slodkawym smaku, z powodzeniem może zastąpić barszczyk czerwony. A … Continued

Sałatka z natką pietruszki

Lekka sałatka z natką pietruszki i pszenicą lub kaszą pęczak. Na pomysł tej sałatki wpadłam oglądając w świąteczny wieczór książkę “Jerozolima” Yotama Ottolenghi i wiedząc, że w lodówce mam miskę ugotowanej pszenicy, której nadmiar został po przygotowaniu wigilijnej kutii. Wprowadziłam … Continued

Pstrąg tęczowy pieczony

wpis w: Kolacje, Obiady | 2

Pstrąg tęczowy pieczony Bardzo się zdziwiłam, że tak szybko i łatwo można przygotować smaczny obiad. Wypatroszonego pstrąga tęczowego “złowiłam” podczas codziennych zakupów. Chwila na doprawienie, pół godziny w piekarniku i jest gotowy. W międzyczasie możesz ugotować ryż oraz brokuły na parze. … Continued

Krucha tarta brokułowa

wpis w: Kolacje, Na wynos, Przekąski i dodatki | 0

Tarta brokułowa na kruchym cieście Nie wiedziałam, że brokuły mają aż taką moc. Zawierają sulforafan, silny przeciwutleniacz o działaniu antynowowtworowym. Ponoć najlepiej blanszować świeże brokuły 3-4 minuty na parze, aby nie straciły swoich właściwości lub wkładać je na kilka minut … Continued

Ragout z soczewicy

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady, Sylwester, Zupy | 0

Wyobraź sobie, że w chłodny, jesienny dzień zmęczona(y) wracasz do domu, a tam czeka na Ciebie pyszne, rozgrzewające  i energetyczne ragout z soczewicy. Tylko podgrzać i już gotowe! W dodatku jest go na tyle dużo, że możesz poczęstować nim również … Continued

Sałatka z kalafiora

Sałatkę z kalafiora po raz pierwszy jadłam na spotkaniu z przyjaciółmi i zajadałam się nią cały wieczór, choć wiele innych dobrych rzeczy było na stole. Lekka i chrupiąca – w smaku przypomina orzechy włoskie, choć w wersji podstawowej nie znajdziesz … Continued

Tarta na kruchym cieście z cukinią

Tarta na kruchym cieście z cukinią – maślany spód, delikatnie podpieczona jogurtowo-serowa masa  i lekka, chrupiąca cukinia doprawiona płatkami chili. Przepyszna zarówno jako dodatek oraz jako małe co nieco na obiad lub kolację. Mąka – 175 g Żółtka do ciasta … Continued

Tarta gryczana

Powodów wykonania tarty na bazie kaszy gryczanej może być kilka; na przykład chęć zużycia nadmiaru ugotowanej kaszy, albo po prostu chęć przygotowania niebanalnej i zdrowej kolacji. Skład tarty można oczywiście modyfikować do woli. Kiedy piszę te słowa, już mi przychodzi … Continued

Tarta z botwinką

wpis w: Dania główne, Kolacje, Na wynos, Obiady | 0

Sezon na botwinkę wciąż trwa, więc ostatnio pojawia się w mojej kuchni dość często i to w różnych postaciach –  tym razem jako tarta z botwinką. Dla osób mocno zajętych w wersji najprostszej można ją wykonać następująco. Ciasto francuskie – … Continued

Kurczak pieczony w przyprawach

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki | 2

Kurczak pieczony w przyprawach Szybki i bardzo łatwy przepis, a warty zapamiętania, ponieważ upieczone mięso możemy wykorzystać na wiele sposobów. Przykładowy przepis: Filet z kurczaka – 3 pojedyncze szt. Sól, pieprz, czosnek Ulubione przyprawy – tu chili, curry i majeranek … Continued

Szpinak z feta i pomarańczą

wpis w: Kolacje, Na wynos, Sałatki | 1

Szpinak z feta i pomarańczą Punktem wyjścia do powstania tej sałatki był szpinak z pomarańczą, który zmodyfikowałam o dodanie sera feta i czerwonej cebuli. Powstała świetna i kolorowa sałatka, ktorą polecam na różne okazje. Przepis dla 4-6 osób: Szpinak – … Continued

Fusilli z bobem i suszonymi pomidorami

wpis w: Kolacje, Obiady | 4

  Fusilli z bobem i suszonymi pomidorami  to szybkie i bardzo smaczne danie z makaronem, które świetnie się sprawdza zarówno na co dzień jak i w sytuacji, kiedy mamy okazję do świętowania.   Dla 4 osób: Fusilli (makaron świderki) – … Continued

Bakłażanowe stosiki wegetariańskie

  Moje kolejne podejście do bakłażana. Przygotować bakłażana na wiele sposobów nie jest dla mnie problemem – doszłam już do niezłej wprawy, natomiast pokazać na zdjęciu, że jest on naprawdę smaczny to już jest wyzwanie.     Muszę przyznać, że … Continued

Pataty z kurczakiem i lubczykiem

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady | 0

Dzisiaj będzie walentynkowa sobota ze słodkimi patatami i lubczykiem w roli głównej. Ja pataty uwielbiam;  w smaku są skrzyżowaniem dyni, marchewki i ziemniaka, robią się praktycznie same, a przyprawione rozmarynem smakują po prostu doskonale. Dodatkowo zwracam uwagę na obecność lubczyku, … Continued

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami

wpis w: Kolacje, Obiady, Sałatki | 4

  Aż się uśmiecham, bo lekka sałatka z kaszy jaglanej i kukurydzy powstała dzięki inspiracji Pani Swojego Czasu, która kilka dni temu wymyśliła – pół żartem, pół serio –  makrelę z kukurydzą na śniadanie, w/w z dodatkiem kaszki kuskus na … Continued

Miruna z pesto jarmużowym

wpis w: Kolacje, Obiady | 0

  Na środę proponuję lekką mirunę z dodatkiem energetycznego pesto z jarmużu. Miruna (1 szt/osobę) Cytryna (sok) Natka pietruszki (pęczek) Pomidorki koktajlowe Przyprawy: sól, pieprz Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Umytą rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, dodajemy … Continued

Łosoś pieczony z warzywami

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady | 2

  Gdy nie ma czasu…   Przepis dla 4 osób: Filet z łososia 150-200g na osobę (60-80 dag) Mrożona mieszanka warzywna 1 opakowanie (ok. 50 dag) Cytryna 1/2 Olej lub oliwa 1-2 łyżki Natka pietruszki Przyprawy ulubione (tu sól, pieprz, … Continued

Chili con carne

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady, Sylwester | 6

  Bardzo lubię poczciwe chili con carne;  jest szybkie, smaczne i energetyczne. Doskonale smakuje w taki zimowy dzień jak dziś. Przygotowane w większej ilości świetnie nadaje się również na przyjęcie. Przepis na 4-6 porcji: Mięso mielone wołowo – wieprzowe 60 … Continued

Sałatka z selera i kurczaka

wpis w: Kolacje, Sałatki, Sylwester | 0

Sałatka z selera i kurczaka Szybka, łatwa i bardzo smaczna sałatka  na lekki międzyświąteczny poniedziałek.       Przepis dla 3-4 osób: Seler naciowy – 3-4 łodygi Kurczak wędzony – 30-40 dag (najlepiej filet z piersi kurczaka) Czerwona cebula – … Continued

Sałatka z dynią i szpinakiem

wpis w: Kolacje, Sałatki | 0

  Szybka i prosta sałatka, która może z powodzeniem zaszczycić świąteczny stół: Przepis dla 3-4 osób: Szpinak – kilka garści Gruszka – 2-3 sztuki Dynia pieczona lub marynowana – kilka garści Śliwki suszone bez pestek – garść Orzechy włoskie – … Continued

Przepis na placki, placuszki

Przepis na placki, placuszki…pierwszy  wpis Mój inauguracyjny wpis na stronie rozpoczynam od placuszków. Wybrałam je nieprzypadkowo; otóż we wrześniu, na założonym w ciągu kilku sekund przez moją córkę fanpagu, z wymyśloną również przez nią nazwą Mamucie Przysmaki, po kilku dniach … Continued